Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Isten terve az Ő népével
  2024-03-18 07:18:38, hétfő
 
  Isten terve az Ő népével

Lekció: Jeremiás 29: 1-14

Textus: ,,Mert csak én tudom, mi a tervem veletek - így szól az ÚR -: jólétet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövő az, amelyet nektek szánok." (Jeremiás 29:11)

Van akinek ez a kedvenc igeverse. Sokak életében hozott áldást ez az igevers.
Ez a vers egyedülálló biztatásokat tartalmaz, és mindannyiunknak érdemes megjegyezni; egyike annak a 100 bibliai versnek, amelyet minden keresztyénnek a földön kívülről kellene tudnia: "Mert csak én tudom, mi a tervem veletek - így szól az ÚR -: jólétet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövő az, amelyet nektek szánok."
Ez egy nagyszerű igevers számunkra, mert azt mondja nekünk:
- Istennek konkrét terve van mindannyiunk életével; terve van a te életeddel is.
- Ez a terv úgy van megtervezve, hogy jólétben éljünk.
- Nem arra van tervezve, hogy romlást okozzon nekünk.
- Amikor ezt felismerjük, az reményt és jövőt ad nekünk.
De amikor ezt a verset a szövegkörnyezetében olvassuk, észrevesszük, hogy ez a vers valójában azoknak szól, akik jelenleg nem ott vannak, ahol lenni szeretnének. Ha most nem éppen ott vagy az életben, ahol lenni szeretnél, akkor talán ennek a versnek különleges jelentősége lesz számodra.
Háttér (Jeremiás 29:1-3)
A legjobb módszer egy ilyen vers tanulmányozására a Bibliában az, ha annak a fejezetnek a környezetében vizsgáljuk, amelyben előfordul. Ezért szeretném ismertetni veletek a Jeremiás 29:11 hátterét. Ezt a fejezet első három versében kapjuk meg. Figyeljetek:
,,Ez szó szerint az a levél, amelyet Jeremiás próféta Jeruzsálemből küldött a foglyok közt megmaradt véneknek és papoknak, prófétáknak és az egész népnek, akiket fogságba vitt Nebukadneccar Jeruzsálemből Babilóniába, miután Jekonjá király, az anyakirálynő, a főemberek, Júda és Jeruzsálem vezetői, a mesteremberek és a várépítők elkerültek Jeruzsálemből. Elászá, Sáfán fia és Gemarjá, Hilkijjá fia által küldte el, akiket Cidkijjá, Júda királya küldött Nebukadneccar babilóniai királyhoz Babilonba."
E levél szerzője Jeremiás próféta, akit néha "síró prófétának" is neveznek, mert a legszívszorítóbb időkben prédikált és szolgált nagy szomorúsággal. Körülötte mindenütt szenvedés volt. Körülötte mindenütt az országa összeomlása volt. Júda nemzetét a babilóniaiak következetesen szétdarabolták és elpusztították. Nagyszámú embert - köztük Júda királyi családjának tagjait - gyűjtöttek össze és öltek meg, vagy hurcoltak el a Babilonban lévő menekülttáborokba. A nemzet az éhínség szélén tántorgott. Sok júdeai már Babilonban volt, de Jeremiás még mindig a bekerített Jeruzsálemben rekedt lelkek között volt. Tudta, hogy minden egyes nappal egyre mélyebbre kerül a katasztrófában, és egyre közelebb kerül nemzetének teljes vereségéhez és felbomlásához, és tudta, hogy az ítélet elkerülhetetlen.
De mind Júdában, mind a Babilonban lévő menekülttáborokban volt néhány próféta és jövendőmondó, akik valami ilyesmit mondtak: "Lehet, hogy rosszul néz ki a helyzet, de az Úr meg fog segíteni minket. Ti menekültek hamarosan visszakerültök Júdába, mi, júdeaiak pedig megszabadulunk. Valahogyan csoda fog történni. Isten már megszabadította nemzetünket a múltban, és most is meg fogja tenni, hamarosan. Számítsatok csodára!"
Jeremiás üzenete azonban ennek éppen az ellenkezője volt: "Nem, az Úr nem fog megmenteni minket a babiloniaktól. Kifogytunk a csodákból. Bűneink annyira elidegenítettek minket Istentől, hogy csak az ítélet maradt. És mégis, Isten ítélete még ebben az esetben is kegyelemmel van átszőve, és kegyelemhez vezet. Lehet, hogy 70 évbe telik, de Isten helyre fogja állítani nemzetünket, és végső terve változatlan. Az Ő céljai állhatatos dolgok, és a végén győzni fognak."
Ezt az üzenetet hirdette Jeremiás a Jeruzsálemben összezsúfolódott, rémült túlélőknek. De ugyanezt az üzenetet akarta közölni a menekültekkel is, akiket már több száz kilométerrel arrébb, Babilonba elhurcoltak. Erről szól ez a levél. A Jeremiás könyve 29 egy figyelemre méltó dokumentum, egy valódi, ősi levél feljegyzése, amelyet Jeremiás a menekülteknek küldött, akiket már elhurcolt a babiloni birodalom.
Itt van tehát a háttér, ahogy az imént leírtam. Most nézzük meg a levél szövegét, és szeretnék rámutatni néhány utasításra, amit Jeremiás ad. Ez valójában egy nagyon fontos dokumentum. Mi is egy hanyatló és veszélyes társadalomban élünk. Az utolsó időkben élünk. Olyan földön élünk, amely készen áll az ítéletre. Amikor látjuk, hogy a népünk milyen gyökeresen és hajthatatlanul elfordult Istentől és az istenfélelemtől, és elutasította a zsidó-keresztyén örökséget, akkor mindannyian tanúi vagyunk Isten igazságos ítéletének.
Mit tanulhatunk tehát keresztyénekként egy hitehagyott országban, mit tanulhatunk ebből az igeszakaszból arról, hogy hogyan éljünk ezekben a válságos és kritikus időkben?
1.Hozd ki a legjobbat az adott helyzetből amiben vagy (4-6 versek).
Először is, hozd ki a legjobbat az adott helyzetből amiben vagy. Ez a pozitív gondolkodók számára sablonosan hangzik, de valójában szilárd, bibliai tanács. Pontosan ezt mondta Jeremiás. Folytassuk az olvasást a 4. verssel:
,,Így szól a Seregek URa, Izráel Istene valamennyi fogolyhoz, akiket fogságba vitettem Jeruzsálemből Babilóniába: Építsetek házakat, és lakjatok bennük! Ültessetek kerteket, és egyétek azok gyümölcsét! Házasodjatok, szülessenek fiaitok és leányaitok! Házasítsátok meg fiaitokat, és adjátok férjhez leányaitokat! Szüljenek azok fiúkat és lányokat! Szaporodjatok azon a helyen, és ne fogyjatok!"
Jeremiás a következőket mondja: Nem lesz az utolsó pillanatban csoda vagy hirtelen megoldás a problémára. A dolgok nem javulni fognak, hanem rosszabbodni. Nincsenek gyors megoldások vagy rövidítések. Lehet remény a hosszú távú kilátásaink tekintetében, de addig is a dolgok nem úgy fognak alakulni, ahogyan azt szeretnénk.
Így csak annyit tehetsz, hogy a legjobbat hozod ki belőle. Tetszik ez a mondat az 5. versben: "lakjatok bennük". Néha csak bennük kell lakjunk, el kell döntenünk, hogy hosszú távon benne vagyunk, hogy tovább éljük az életet, és a legjobbat kell kihoznunk mindabból, ami jön. Építsd fel a házadat. Ültesd be a kertedet. Fogadd el a tényt, hogy ebben az életben soha többé nem fogod látni Sion városát, de ott, ahol vagy, hozd ki abból a legtöbbet és legjobbat. Házasodjatok meg. Szülessenek gyerekeitek. Legyetek bizakodóak. Szaporodjatok. Ne fogyjatok. Ne adjátok fel. Lehet, hogy nem ott vagy, ahol lenni szeretnél, és lehet, hogy soha nem leszel ott, ahol lenni szeretnél, legalábbis ebben az életben - de hozd ki a legtöbbet abból, ahol vagy. Virágozzatok ott, ahová ültetve vagytok. Hozd ki a legjobbat a rossz helyzetből, és talán rájössz, hogy mégsem olyan rossz a helyzet.
Egy híres hölgy ezt mondta: ,,Továbbra is eltökéltem, hogy vidám és boldog leszek, bármilyen helyzetben is vagyok; mert tapasztalatból megtanultam, hogy boldogságunk vagy nyomorúságunk nagy része a beállítottságunktól függ, nem pedig a körülményeinktől."
Néha semmit sem tehetsz azért, hogy megváltoztasd a körülményeidet. Talán egyszer majd megváltoznak, de csak idővel. Egyelőre csak annyit tehetsz, hogy kihozod belőle a legtöbbet és a legjobbat, megteszed a tőled telhetőt, örülsz az Úrban, és továbbmész. Tegyétek a legjobbat, amit tudtok ott, ahol most vagytok. Ne add fel. Ne tölts el éveket azzal, hogy azt kívánod, bárcsak megtörtént volna valami vagy bárcsak ne történt volna meg valami. Ne emészd magad olyan dolgokon, amiken nem tudsz változtatni. Csak nyugodj meg, és tedd a lehető legjobbat ott, ahol vagy.
2.Imádkozz ott ahol vagy (7 vers).
Másodszor, imádkozzatok békéért és jólétért, bárhol is vagytok most. Figyeljétek meg a 7. verset:
,,Fáradozzatok annak a városnak a jólétén, ahová fogságba vitettelek titeket, és imádkozzatok érte az ÚRhoz, mert annak a jólététől függ a ti jólétetek is!"
Más szóval Jeremiás azt mondta a népnek, hogy imádkozzanak az ellenségeikért, azért a nemzetért, ahová száműzve voltak, a babiloniaijakért, és imádkozzanak annak a nemzetnek a békéjéért és jólétéért. Nos, a béke és jólét szavak valójában nem szerepelnek az eredeti héber szövegben. A héber szó, ami használva van, a shalom. Imádkozzatok annak a nemzetnek a salomjáért, ahol vagytok. De a héber shalom szó jólétet, vagy békét és jólétet jelent; és ezért van így megfogalmazva.
Ez támpontot ad arra nézve, hogyan kell ma imádkoznunk. Imádkozzunk az országunk békéjéért és jólétéért. Imádkozzunk a világ békéjéért és jólétéért. Imádkozzunk városunk, gyülekezetünk és otthonunk békéjéért és jólétéért. Végül is ezek azok a dolgok, amelyek miatt most aggódunk. Aggódunk a békével, a háborúval, a terrorizmussal, a nukleáris fegyverekkel, a veszélyes ellenséggel és a háborúval kapcsolatos kérdések miatt. És aggódunk a világgazdaság miatt. Hogyan imádkozzunk ilyen időkben? Imádkozzunk a békéért és a jólétért. Ezt a két szót beírhatjátok az imafüzetetekbe.
3.Óvakodj a hamis hangoktól (8-9 versek).
Harmadszor, óvakodj a hamis hangoktól. Miután Jeremiás azt mondta az embereknek, hogy nyugodjanak meg, és tegyék a legjobbat ott, ahol vannak, és miután azt mondta nekik, hogy imádkozzanak a nemzet békéjéért és jólétéért, ahol vannak, ezután figyelmeztette őket, hogy ne hallgassanak a hamis hangokra. Figyeld meg a 8-9. verseket:
,,Ezt mondja a Seregek URa, Izráel Istene: Ne engedjétek, hogy rászedjenek benneteket a próféták és a jósok, akik köztetek vannak, és ne hallgassatok az álomlátók álmaira! Mert hazugságot prófétálnak nektek az én nevemben. Nem én küldtem őket! - így szól az ÚR."
Nem hiszem, hogy valaha is volt ilyen időszak a történelemben, amikor ennyi káros propaganda ennyi gondolkodás nélküli lélekhez irányul ennyi hipnotizáló médián keresztül, és ez egy alaposan érzéketlenített és erkölcsileg átprogramozott kultúrát eredményez.
A rossz az önigazság jelmezét ölti magára, míg a helyeset, a jót és a szentet úgy bélyegzik meg, mintha rossz lenne.
A legkönnyebb, legegyszerűbb módja annak, hogy elkezdjünk magasabb szinten gondolkodni, és megtanuljunk a helyes hangokra hallgatni az, ha elkezdjük azt az egyszerű gyakorlatot, hogy minden egyes nap olvassuk a Bibliát.
4.Tervezzél hosszútávra (10 vers).
Negyedszer, tervezzél hosszútávra. Ne feledd, hogy a hosszútávú kilátásaid jobbak, mint a jelenlegi körülményeid. Figyeld meg a 10. verset:
,,Mert ezt mondja az Úr: Mihelyt eltelik Babilonban a hetven esztendő, meglátogatlak titeket és betöltöm rajtatok az én jó szómat, hogy visszahozzalak titeket e helyre."
Ez egy rendkívül fontos prófécia. Az elhurcolás, amely Joákin király eltávolításával járt együtt, Kr. e. 597-ben történt. Júda teljes összeomlása és bukása, valamint Jeruzsálem pusztulása tizenegy évvel később, Kr. e. 586-ban történt. Jeremiás több konkrét alkalommal is előre megmondta, hogy Júda nemzetét elpusztítják, fővárosát felégetik, népét elhurcolják, de 70 éven belül Júda visszatér. A nemzet helyre lesz állítva.
Hadd idézzek néhány szentírási részt erről:
*Itt a Jeremiás 29:10-ben Jeremiás azt írta, hogy: ,,Mihelyt eltelik Babilonban a hetven esztendő, meglátogatlak titeket és betöltöm rajtatok az én jó szómat, hogy visszahozzalak titeket e helyre."
*Hasonlítsuk össze, amit Jeremiás a foglyoknak írt, azzal a prédikációval, amelyet Jeruzsálem belvárosában mondott a Jeremiás 25:8-12-ben: ,,Azért ezt mondja a Seregeknek Ura: Mivelhogy nem hallgattatok az én beszédemre: Ímé, kiküldök én és felveszem északnak minden nemzetségét, azt mondja az Úr, és Nabukodonozort, a babiloni királyt, az én szolgámat, és behozom őket e földre és ennek lakóira és mind e körül való nemzetekre, és elveszem őket és csudává és szörnyűséggé teszem őket és örökkévaló pusztasággá. És elveszem tőlök az öröm szavát, a vígasság szavát, a vőlegény szavát és a menyasszony szavát, a malmok zörgését és a szövétnek világosságát. És ez egész föld pusztasággá és csudává lészen, és e nemzetek a babiloni királynak szolgálnak hetven esztendeig. És mikor eltelik a hetven esztendő, meglátogatom a babiloni királyon és az ő népén az ő álnokságukat."
Hogy teljes képet kapjunk, szeretném, ha elképzelnétek, hogy ma valami hasonlót prédikáltam. Tegyük fel, hogy azt mondom: "Tíz-tizenöt éven belül Romániát legyőzi és megsemmisíti Oroszország. Az oroszok ki fognak fejleszteni egy titkos katonai fegyvert, amely térdre kényszeríti Romániát. Nagyvárosai elpusztulnak, népét kiirtják, a túlélőket pedig menekülttáborokba hurcolják. De pontosan 70 évvel később bekövetkezik Románia helyreállítása."
Jeremiás pontosan ezt mondta saját nemzetéről.
Mi történt?
Júda nemzetét i.e. 586-ban legyőzték és elpusztították. Hetven év telt el, és a távoli Babilon fővárosában egy Dániel nevű idős zsidó államférfi tanulmányozta az írásokat:
*Dániel 9,1-3: ,,A médek közül származó Ahasvérus fiának, Dáriusnak az első évében, miután ő a káldeusok országának a királya lett, az ő uralkodásának első évében én, Dániel, megértettem az írásokból, hogy mit jelent azoknak az éveknek a száma, amelyekről az ÚR igéje szólt Jeremiás prófétának, hogy hetven évnek kell eltelnie a romba dőlt Jeruzsálem fölött. Az Úristenhez fordultam, hozzá folyamodtam imádsággal és könyörgéssel, böjtölve zsákruhában és hamuban."
Dániel hivatkozott Isten ígéretére Izrael helyreállításáról a hetvenéves száműzetés után, és komolyan imádkozott ennek az ígéretnek a beteljesedéséért. És most lapozzunk Ezsdrás könyvéhez, és nézzük meg, hogyan végződik mindez:
,,Círus perzsa király uralkodásának első esztendejében, azért, hogy beteljesedjék az ÚRnak Jeremiás által mondott igéje, arra indította az ÚR Círus perzsa király lelkét, hogy egész birodalmában kihirdettesse szóban és írásban a következőket..."
Nem szánok időt arra, hogy elolvassam az ezt követő közleményt, de a lényege az, hogy az új Perzsa Birodalom, amely legyőzte és felváltotta a Babiloni Birodalmat, mint a világ legnagyobb politikai hatalmát, rendeletet adott ki Izrael újranépesítéséről, Jeruzsálem újjáépítéséről és a nemzeti élet helyreállításáról Júdeában. Erre i. e. 530-ban került sor, jóval Jeremiás halála és eltávozása után.
*A 2Korinthus 4-ben Pál apostol azt mondta: ,,Ezért tehát nem csüggedünk. Sőt ha a külső emberünk megromlik is, a belső emberünk mégis megújul napról napra. Mert a mi pillanatnyi könnyű szenvedésünk minden mértéket meghaladó nagy, örök dicsőséget szerez nekünk, mivel nem a láthatókra nézünk, hanem a láthatatlanokra, mert a láthatók ideig valók, a láthatatlanok pedig örökkévalók."
Ha most elborítanak az élet küzdelmei, csak csukd be a szemed, és képzeld el, milyen hűségesen fog Isten munkálkodni érted földi zarándoklatod hátralévő részében, és milyen csodálatos dolgod lesz 100 év múlva, és 1000, és 1 000 000 év múlva.
Amikor már tízezer éve ott leszünk,
Fényesen ragyogva, mint a nap,
Nem lesz kevesebb napunk, hogy Isten kegyelméről énekeljünk,
mint amikor először kezdtük.
5.Reménykedj Isten tervében (11 vers).
Ötödször, reménykedj Isten tervében és céljában az életeddel kapcsolatban. Ezzel elérkeztünk a 11. vershez: ,,Mert csak én tudom, mi a tervem veletek - így szól az ÚR -: jólétet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövő az, amelyet nektek szánok."
Ne feledjétek, hogy ezek a szavak a száműzöttek egy kitelepített, legyőzött, elkeseredett csoportjához szóltak. Hárfáikat a fűzfákra akasztották, és már nem énekeltek. "Hogyan énekelhetnénk Sion énekeit ezen az idegen földön?" - kérdezték. De az Úrral a dolgok soha nem reménytelenek. Ő azt mondja nektek, neked: ,,Mert csak én tudom, mi a tervem veletek - így szól az ÚR -: jólétet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövő az, amelyet nektek szánok."
6.Keresd az Urat mindenek felett (12-14 versek).
Végül a következő néhány vers arra emlékeztet bennünket, hogy mivel Istennek terve van arra nézve, hogy jólétben éljünk, és hogy reményt és jövőt adjon nekünk, ezért teljes szívünkből keresnünk kell Őt.
,,Akkor segítségre hívtok engem, és elmentek és imádtok engem, és meghallgatlak titeket. És kerestek engem és megtaláltok, mert teljes szívetekből kerestek engem. És megtaláltok engem, azt mondja az Úr, és visszahozlak a fogságból, és összegyűjtlek titeket minden nemzet közül és mindama helyekről, a hová kiűztelek titeket, azt mondja az Úr, és visszahozlak e helyre, a honnan számkivetettelek titeket."
Ez az igeszakasz nagyon hasonlít a Máté 6:33-hoz: ,,Keressétek először Istennek országát, és az ő igazságát; és ezek mind megadatnak néktek."
Élt egyszer egy Adelaide Pollard nevű nő, aki nagyon szeretett volna Afrikába utazni. Misszionárius akart lenni ott, de nem tudta összegyűjteni a szükséges pénzösszeget, és le kellett mondania az utazását. Majdnem csalódottságba és csüggedésbe süllyedt, de részt vett egy imaórán, és meghallotta, hogy egy idős asszony imádkozik. Az idős asszony így imádkozott: "Minden rendben van, Uram. Nem számít, hogy mit hozol az életünkbe, csak legyen meg a Te akaratod velünk".
Még aznap este Adelaide Pollard megírta saját imádságát e szavak alapján, és ebből lett a kérés nagyszerű himnusza:
,,Legyen meg a Te akaratod, Uram, legyen meg a Te akaratod,
Te vagy a fazekas, én vagyok az agyag.
Formálj engem és formálj a Te akaratod szerint,
míg én várakozom, engedelmesen és mozdulatlanul."
Szóval, ha ma még nem vagy pontosan ott, ahol lenni szeretnél:
* Hozd ki a legjobbat az adott helyzetből amiben vagy.
* Imádkozz ott ahol vagy.
*Óvakodj a hamis hangoktól.
*Tervezzél hosszútávra.
*Reménykedj Isten tervében.
*Keresd az Urat mindenek felett.
Jeremiás 29,11: ,,,,Mert csak én tudom, mi a tervem veletek - így szól az ÚR -: jólétet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövő az, amelyet nektek szánok." Ámen.


 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: babiloniaijakért, számkivetettelek, keresztyénekként, összezsúfolódott, körülményeinktől, beteljesedéséért, legszívszorítóbb, tanulmányozására, mindannyiunknak, láthatatlanokra, istenfélelemtől, eltávolításával, megszabadította, érzéketlenített, elidegenítettek, elkerülhetetlen, megszabadulunk, körülményeidet, hajthatatlanul, nabukodonozort, következetesen, visszakerültök, katasztrófában, átprogramozott, elpusztították, újjáépítéséről, helyreállítása, csalódottságba, terrorizmussal, imafüzetetekbe, visszahozzalak, figyelmeztette, szétdarabolták, ellenségeikért, tapasztalatból, jeruzsálemben, tervem veletek, kedvenc igeverse, vers egyedülálló, földön kívülről, nagyszerű igevers, vers valójában, versnek különleges, legjobb módszer, ilyen vers, környezetében vizsgáljuk, fejezet első, foglyok közt, egész népnek, várépítők elkerültek, legszívszorítóbb időkben, országa összeomlása, Nebukadneccar Jeruzsálemből Babilóniába, Seregek URa, Izráel Istene, Jeruzsálemből Babilóniába, Miután Jeremiás, Seregeknek Ura, ÚRnak Jeremiás, Perzsa Birodalom, Babiloni Birodalmat, Reménykedj Isten, Adelaide Pollard,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Rátalálsz  Régi emberek, akikre máig büsz...  Png kislány  Rátalálsz  Hiányzik  Mai harmónia kártyám  Akarat  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Még csak most kezdődik a nap  A jó emberek mindig szépek mar...  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Szép estét kedves látogatóimna...  Mai harmónia kártyám  Ne kapaszkodj magasabbra,  Reggel van  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Akarat  Albert Einstein gondolata  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Akarat  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  s immár én is felragyogva, ért...  Png cica  Png telefon  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Radikális szeretet  Png fotel  Hogy lehet megtartani  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Szép napot kívánok  Mindig jusson idő nevetni  Akarat  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Bounty krémes  Kaffka_Margit  Bounty krémes  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Egy lelki imádság  Régi emberek, akikre máig büsz...  Png cica  Albert Einsteinről  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Esti kép  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Akarat  Tavaszi kép  képre írva  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  képre írva  Szép álmokat!  Nem tudhatod  Png nő  Nagyi telefonál  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Erdőn  Alázat  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Ágai Ágnes – Csendélet  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata 
Bejegyzés Címkék
tervem veletek, kedvenc igeverse, vers egyedülálló, földön kívülről, nagyszerű igevers, vers valójában, versnek különleges, legjobb módszer, ilyen vers, környezetében vizsgáljuk, fejezet első, foglyok közt, egész népnek, várépítők elkerültek, legszívszorítóbb időkben, országa összeomlása, babilóniaiak következetesen, éhínség szélén, bekerített Jeruzsálemben, ítélet elkerülhetetlen, ellenkezője volt, ítélet maradt, végén győzni, üzenetet hirdette, üzenetet akarta, figyelemre méltó, menekülteknek küldött, babiloni birodalom, imént leírtam, levél szövegét, nagyon fontos, utolsó időkben, népünk milyen, zsidó-keresztyén örökséget, hitehagyott országban, igeszakaszból arról, adott helyzetből, pozitív gondolkodók, következőket mondja, utolsó pillanatban, hosszú távú, legjobbat hozod, legjobbat kell, életben soha, legtöbbet abból, rossz helyzetből, híres hölgy, tőled telhetőt, lehető legjobbat, jólététől függ, eredeti héber, héber shalom, országunk békéjéért, világ békéjéért, nukleáris fegyverekkel, veszélyes ellenséggel, háborúval kapcsolatos, világgazdaság miatt, hamis hangoktól, nemzet békéjéért, hamis hangokra, álomlátók álmaira, alaposan érzéketlenített, önigazság jelmezét, helyes hangokra, egyszerű gyakorlatot, hosszútávú kilátásaid, jelenlegi körülményeid, hetven esztendő, rendkívül fontos, nemzet helyre, babiloni királyt, öröm szavát, vígasság szavát, vőlegény szavát, menyasszony szavát, malmok zörgését, szövétnek világosságát, babiloni királynak, babiloni királyon, titkos katonai, túlélőket pedig, távoli Babilon, médek közül, első évében, káldeusok országának, királya lett, romba dőlt, hetvenéves száműzetés, világ legnagyobb, nemzeti élet, külső emberünk, belső emberünk, láthatókra nézünk, láthatók ideig, láthatatlanok pedig, élet küzdelmei, életeddel kapcsolatban, fűzfákra akasztották, idegen földön, dolgok soha, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 113 db bejegyzés
e év: 375 db bejegyzés
Összes: 35940 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4799
  • e Hét: 38575
  • e Hónap: 67887
  • e Év: 255689
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.